Senderisme a Santa Pau, punt de partida per caminar a la Garrotxa
Senderisme familiar molt aprop de Cal Sastre, amb camins perfectament senyalitzats.
A més a més, a www.itinerannia.net (xarxa de senders del Ripollès, la Garrotxa i l’alt Empordà) trobareu un gran recull de senders per realitzar a la Garrotxa. Itinerànnia és el primer espai senderista de l’Estat que aplica el concepte de xarxa viària en àrees rurals, una estructura que permet a l’usuari arribar a qualsevol punt del territori des de qualsevol lloc i moure’s amb absoluta llibertat i total seguretat per la zona.
Sender Joan Maragall
L’itinerari és planer i curt, ideal per passejar pel cor de la Fageda d’en Jordà, admirar-ne l’encís i submergir-se plenament en la seva peculiar atmosfera.
Sortim de l’aparcament i travessem la carretera; a l’altra banda, trobem les escales que donen accés a la Fageda d’en Jordà. Poc abans de baixar-les, trobem a mà dreta el monòlit erigit en memòria del poeta Joan Maragall, on podem llegir el famós poema que li va inspirar aquest bosc.
Vall de Sant Iscle i del Vallac
Podem començar l’itinerari al nucli antic de Sant Feliu de Pallerols o a l’antiga estació de tren. Si sortim del nucli antic, l’itinerari ens porta pels carrers d’aquesta vila fins a l’antiga estació.
El recorregut segueix per l’antiga via del desaparegut Tren d’Olot actualment bici-carril de Girona a Olot- fins al trencant de Sant Miquel de Pineda, parròquia situada a uns 200 metres de l’itinerari.
Sant Miquel de Pineda és una església romànica del s. XI, d’una sola nau, amb capelles afegides posteriorment, absis sobrealçat i campanar de torre.
Volcà de Montsacopa
El Montsacopa és un dels volcans més representatius del Parc Natural. Visitant-lo podem observar, d’una banda, la morfologia dels volcans estrombolians i, de l’altra, les relacions existents entre els sistemes naturals i el creixement urbà. L’accés a Sant Francesc, nom local d’aquest volcà, és una passejada que acostumen a fer els olotins.
Santa Pau – Volcà de Santa Margarida – Can Xel
El complex arquitectònic que formen el castell, l’església i la plaça porticada va ser declarat conjunt historicoartístic l’any 1970. Bastit als s. XIII i XIV, el castell té planta quadrada, finestrals gòtics, torre mestra i pati d’armes. L’església de Santa Maria és gòtica, d’una sola nau, amb arcs que encara porten l’escut dels Oms i Parapertusa-Oms, antics senyors de la baronia. La plaça porticada, o Firal dels Bous, forma una mena de triangle de cases dotades de porxo per aixoplugar el mercat que va ser atorgat a la vila l’any 1297.